Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), ilk küresel ağaç değerlendirmesini açıkladı ve dünya genelindeki ağaç türlerinin üçte birinden fazlasının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

Dünya Genelinde Her Üç Ağaç Türünden Biri Yok Olma Tehlikesi Altında

IUCN ve Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Örgütü (BGCI) tarafından hazırlanan değerlendirme, Kolombiya'nın Cali kentinde düzenlenen Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 16. Taraflar Konferansı'nda (COP16) sunuldu.

BGCI’den bilim insanı Emily Beech, dünya çapında ağaçların %38’inin ciddi tehdit altında olduğunu belirtti ve koruma önceliklerine odaklanabilmek için gerekli araçların artık bulunduğunu ifade etti. Araştırma, 192 ülkede ağaçların risk altında olduğunu ve özellikle tarım ile ağaç kesiminin büyük bir tehdit oluşturduğunu ortaya koydu. Ilıman bölgelerde ise zararlı böcekler ve hastalıkların ağaçlara zarar verdiği belirtildi. En fazla risk altındaki türler arasında manolya, meşe, akçaağaç ve eboni gibi ağaçlar bulunuyor.

Araştırmada yer alan Steven Bachman ise ağaçların biyoçeşitlilik üzerindeki kritik rolüne vurgu yaptı: "Ağaçlar kaybedilirse, onlarla birlikte birçok kuş, memeli, böcek ve mantar türü de kaybolur." Kırmızı listede ayrıca, Batı Avrupa kirpisinin "tehdide yakın" kategorisine düştüğü, tarım, yollar ve kentleşmenin bu düşüşe sebep olduğu ifade edildi.