CHP'li Zeynel Emre, Milli Eğitim Bakanı Tekin'e Türkiye'deki Eğitim Sorunlarını Sordu

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Zeynel Emre, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Türkiye'nin eğitim sistemiyle ilgili önemli sorular yöneltti. Emre, son beş yılda okula gitmeyen kız ve erkek öğrenci sayılarını sorguladı.

CHP'li Zeynel Emre, Milli Eğitim Bakanı Tekin'e Türkiye'deki Eğitim Sorunlarını Sordu

Emre'nin verdiği önergeye göre, Türkiye'de örgün eğitimde bulunan 19 milyon 904 bin 679 öğrenci bulunmakta. Ancak resmi verilere göre, 15-29 yaş arası gençlerin yüzde 28,7'si ne eğitimde ne de istihdamda yer almakta. Bu durumun erkek çocuklarda yüzde 76,2, kız çocuklarda ise yüzde 79,6 olduğu belirtiliyor. Ayrıca, ilkokuldan ortaöğretime kadar her 100 çocuktan dokuzunun okulu terk ettiği ifade ediliyor.

Emre'nin önergesinde Milli Eğitim Bakanı Tekin'e yöneltilen sorular arasında şunlar yer alıyor:

  • Son beş yılda okula gitmeyen kız öğrenci oranı nedir? Bölgelere göre değişim oranları nasıldır?
  • Son beş yılda okula gitmeyen erkek öğrenci oranı nedir? Bölgelere göre değişim oranları nasıldır?
  • Son beş yılda okula başlayan mülteci/yabancı öğrenci sayısı nedir? Toplam öğrenci sayısına göre oranı nedir? Bölgelere göre değişim oranları nasıldır?
  • Liseden mezun olan öğrencilerin son beş yılda lisans-ön lisans programlarını kazanma oranı nedir?
  • Yurt dışında lisans-lisans üstü eğitim almak için giden öğrencilerin son beş yıldaki sayısı ve toplam öğrenciye göre oranı nedir?

CHP'li Emre, eğitimdeki fırsat eşitsizliği, atanamayan öğretmenler gibi sorunların Türkiye'nin geleceği açısından ciddi kaygılara yol açtığını belirterek, bu konuların Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından detaylı bir şekilde yanıtlanmasını talep etti.