Şanlıurfa’da başlayan Dünya Neolitik Kongresi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla açıldı.

 Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa’da Başladı: Türk Arkeolojisinde “Altın Çağ”

63 ülkeden yaklaşık bin akademisyenin yer aldığı kongrede, Bakan Ersoy Türkiye’nin zengin kültürel mirasının dünya ile buluştuğunu vurguladı ve bu dönemin “Türk arkeolojisinin altın çağı” olarak anılacağını belirtti. Bakan Ersoy, özellikle Göbeklitepe, Karahantepe, Sayburç ve Sefertepe gibi Neolitik Çağ'ın izlerini taşıyan kazı alanlarında yapılan çalışmaların Anadolu’nun medeniyet tarihindeki önemini ortaya koyduğunu ifade etti.

Açıklamalarında, 2018’den bu yana süren 12 aylık kazı programının önemine değinen Bakan Ersoy, Türkiye genelinde 750 kazı ve araştırma projesinin devam ettiğini, bu projelere ayrılan bütçenin 2024 yılı itibarıyla 3,4 milyar TL olduğunu, yıl sonunda ise 6 milyar TL’ye ulaşmasının planlandığını belirtti. Kazı çalışmalarıyla elde edilen her yeni bulgunun, tarihin anlaşılmasına büyük katkı sağladığını belirten Ersoy, "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında Türkiye’nin kültürel mirasının bilimsel bir bakış açısıyla korunup geleceğe aktarılacağını vurguladı.

Ayrıca, Türk arkeolojisinin Osmanlı’dan bu yana geçen sürede uluslararası düzeyde başarılar elde ettiğini ifade eden Bakan Ersoy, bugünkü arkeolojik çalışmaların Türkiye’yi kültürel cazibe merkezi yapma yolunda ilerlediğini ve bu başarıyı önümüzdeki yıllarda katlanarak sürdürmeyi hedeflediklerini dile getirdi.