ÜSTAD YORUMU/ Kadının Adı

Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü. Hiç düşündünüz mü?.. Her gün dünyada adı en fazla anılan kişi veya kavram acaba nedir? Örneğin Allah veya peygamber, dini terimler olabilir mi? Veya.. Bay, bayan, evet, hayır sözcüklerinden birisi bir gün içinde dünyada en fazla telaffuz edilen kelime olabilir mi?.. Garip gelebilir ama her gün yeryüzünde açık ara en fazla dile getirilen sihirli kelime, bir kadının adının başharflerinden oluşur. Yani.. Alessandra Lolita Oswaldo'nun adının baş harflerini sembolize eden ALO'dur.

ÜSTAD YORUMU/ Kadının Adı

Telefonun mucidi Amerikalı Graham Bell, deneysel çalışmalardan sonra ilk telefon hattını 14 Şubat 1876 tarihinde deliler gibi aşık olduğu sevgilisi Oswaldo'nun evine çekti.

Telefonun mucidi Bell, zil çaldığı zaman kimin aradığını elbette biliyordu ve sevgilisinin adının kısaltılmış haliyle, yani "Ale Lol Os" olarak yanıt veriyordu.

Bir süre sonra ifadeyi daha da kısalttı ve sadece adının baş harflerini kullanmaya yani ALO demeye başladı.

Telefon sayısı hızla artarken bütün kullanıcılar ALO kelimesini seslendirmeye başladı.

*************

Dünyada şimdilerde yaklaşık 7.9 milyar kişi yaşamakta.

Dünyada konuşulan dil sayısı ise resmi kayıtlara göre 7 bin 111.

Dünyada kullanılan cep telefonu sayısı 5 milyarı aştı.

Sabit, mobil, kapalı devre ve sokak kulübesi telefonlarıyla birlikte dünyada bugün yaklaşık 7 milyar telefon kullanıcısı bulunuyor.

Dünyanın her tarafında günde ortalama kabaca 70 milyar defa "ALO" yani bir kadının adı ağızlardan çıkıyor.

Oysa Allah adı bile bu kadar kullanılmıyor.

Dünyada 1.6 milyar civarında müslüman yaşarken kimi müslümanlar "Rab" kimileri "Tanrı" kimileri "Allah" frankofon müslümanlar ise "Mon Dieu" adını kullanıyor.

Hangisini seçersen seç ALO kelimesinin yüzde 10'una bile ulaşılmıyor.

*************

Kadın haklarına saygı göstermeyen, kadına şiddette sınır tanımayan tüm odun kafalılara yüksek sesle ALO.

Dinler dahil dünyada hiç bir kelime veya kavram nitelemesi isim olarak ALO'nun, yani bir kadının adı kadar kullanılmıyor.

Bu anlamlı günde anımsatmak istedim.