Tulum Deyince Akıllara Önce Cennet , Sonra Meksika gelir

Tulum Deyince Akıllara Önce Cennet , Sonra Meksika gelir

 

Meksika'nın en güzel köşelerinden biri , antik çağlarda Mayaların yerleşim yeri olan Tulum kentidir. 

MS 1. bin yılın sonunda, Maya uygarlığı azalmaya başladığında bir çok şehir terk edilmiştir. Tulum, XIII. Yüzyıla kadar büyük bir ticaret merkezi ve liman olarak kalmıştır . 

Meksika’nın 32 eyaletinden biri olan Quintana Roo’nun içinde yer alan, Maya uygarlığına ait antik Coba şehrinin bir limanıdır. Deniz  kenarında, bir uçurumun tepesine kurulan şehir, Mayalar tarafından inşa edilmiş son yerleşim merkezlerindendir ve tarihte ticaretin yanı sıra dini ve siyasi bir öneme de sahiptir. Eğer hem Maya kalıntılarını görüp tarihe tanıklık etmek hem de pırıltılı deniz kenarında unutulmaz bir tatil yapmak istiyorsanız Tulum tam size göre.

 Arkeolojik Koruma Alanlarını gezmek isterseniz kısa yürüyüşler yapmanız  gerekiyor, yürümek istemeyenler otobüs de kullanabilirler . Buralara yağmurlu havalarda geldiyseniz gezerken şemsiye veya yağmurluk taşımayı sakın unutmayın ! Kent 3-5 metre yüksekliğinde surlarla çevrili ve Tarih boyunca hem kara hem de deniz ticaretinde önemli bir role sahip olmuştur .Harika bir konuma sahip olup surlara konumlanmış beş noktadan ulaşılan şehrin içinde büyüleyici bir kale, saray, tapınaklar, cenaze evi, ve gözlem kuleleri bulunuyor.

Tulum da kendinizi muhteşem turkuaz sulardan alabilirseniz şayet tarihine de kısaca bir göz gezdirelim derim ; El Castillo ,Tulum ‘un en ihtişamlı binalarından  biridir .Uçurumun kenarına kurulu bu büyülü kale ,deniz yolunu kullanan tüccarlar için deniz feneri hizmeti vermekteydi .Başka söylentilere göre ise her iki penceresinden yakılan ateşle gemilerin karaya yaklaşması sağlanırdı .

Sırasıyla Templo Del Viento tapınağı ise Mısır piramitlerine olan benzerliğiyle tanınmaktadır .Fırtına sırasında çıkardığı seslerin Mayaları korumak için tehlikelere karşı uyardığına inanılırmış . 

Templo de los  Frescos tapınağı ise güneşin hareketlerini izleyebilmek için yapılmış tarihi 1400 lü yıllara dayanan  iki katlı bir başka eseridir . 

Tarihte tulum ‘un soylu insanlarını barındırdığı söylenen The Palace sarayı ise oldukça tahrip olmuş görülesi diğer bir yapılarından biridir. 

Buranın sol tarafında küçük bir plaj bulunur ,İguanalarla aranızın iyi olduğunu düşünüyorsanız buralarda huzurla serinleyebilirsiniz .

Tulum ,Yucatan yarımadasında bulunan , masmavi sularının yanı sıra cenote denilen doğal su çukurlarına da ev sahipliği yapıyor. Tulum’da yapabileceğiniz en keyifli aktivitelerden biri de cenote sularında yüzmek olabilir.

Burada her rotada elinizde taptaze meyve sularıyla ve Meksika lezzetlerininde tadına bakabileceğiniz butik restoranlar bulunmakta ,tropikal meyveler günün her saati tüketilebiliyor. Sıcak havalarda bu ferahlatıcı meyveler ve meyve suları ile hazırlanan içecekler en büyük kurtarıcılarınız olacaktır.

Hasırdan hamakların ,uçuşan perdelerin ve romantik sahillerin tadını çıkarabileceğiniz  bu maya mavisi  ünlü belde de kendinizi adeta  bohem bir yolculuğa çıkmış gibi hissediyorsunuz. 

Tulum ‘un dört mevsim hiç bitmeyen güneşi üzerinizde dolanırken , serin sularında mavinin her tonunu görebilmeniz dileğiyle şimdiden rotalar , 

Viva Meksika …