Çocuk Yaşta Evlendirilen Kızın Cinsel İstismar Davasında İstinaf Şoku

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirilerek yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada İstinaf'ın cezaları az bularak bozmasının ardından sanıklar yarın yeniden yargılanacak.

Çocuk Yaşta Evlendirilen Kızın Cinsel İstismar Davasında İstinaf Şoku

Hiranur Vakfı skandalında yeni gelişme: İstinaf kararı sonrası yarın yeniden yargılama yapılacak.

Yargı Yolu Yeniden Açıldı
Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı, altı yaşında, 29 yaşında bir mürit olan Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirilerek yıllarca cinsel istismara maruz kaldı. İstinaf Mahkemesinin cezaları yetersiz bulması sonucu, suçlanan kişiler yarın yeniden hakim karşısına çıkacaklar.

Mahkemenin Kararı Bozuldu
İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 23 Ekim 2023 tarihli kararında Kadir İstekli 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, anne Fatma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak istinaf sürecinin ardından, cezaların yasal sınırlar çerçevesinde arttırılması ve yetersiz olduğu belirtildi.

İstismar Davasında İnce İnce Sorgulama
İstinaf Mahkemesinin kararında, Kadir İstekli'nin 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ve 'Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı' olmak üzere iki ayrı ceza alması gerektiği, ancak tek bir suçtan ceza verildiği değerlendirildi. Ayrıca, anne ve babaya ebeveyn oldukları için yasal gereklilikler çerçevesinde yaptırımların arttırılması gerektiği vurgulandı. Bu değerlendirmelerin ışığında, dosya yeniden yargılama için Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi ve yarın sürecin devamı için sanıklar mahkemeye çıkacaklar.